Attractiepark Vlaanderen

'Da's geheel niet evident', reageert mijn tijdelijk fietsgezel in typisch Vlaams op de drukte. Ongeveer 20.000 wielertoeristen fietsen verdeelt over aantal parcoursen hun eigen Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van het Vlaams Wielrennen. De meesten rijden de 140 kilometer. Fietsers van diverse pluimage maken hun opwachting voor hun Vlaanderens Mooiste: dun, oud, MTB, dik, racefiets, jong, man, ligfiets, vrouw... Start en finish ligt in Ninové. De 'die hards' starten in Brugge en rijden de officiële Ronde: de 260 kilometer van de profs. 


De Vlaamse Ardennen, ontdaan van smeltwateroverlast en ontwakend uit hun winterslaap. Een eeuwenoud heuvelachtig landschap gesitueerd ten westen van Brussel en ten zuiden van Gent. Kronkelige weggetjes, kasseien, holle wegen, pittoreske dorpjes, heel veel akkerbouw en nimmer aflatende wind. De getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen zijn ontstaan, nadat de zeespiegel daalde en moeilijk eroderende bulten van ijzerzandsteen achterliet. De Vlaamse Ardennen hebben overigens in slechts de naamgeving een overeenkomst met de Waalse Ardennen.


Jan daags voor de Ronde op de Koppenberg
Half acht rijden Jan en ik op het parcours van de 140 kilometer cyclo. Uitstekend georganiseerd met seingevers, afzettingen en bewegwijzering. Tot aan de ravitaillering van Ronse doen we weinig noemenswaardige beklimmingen aan. Slechts de Rekelberg en de Kaperij zijn kleine obstakels. We worden al wel op kasseien getrakteerd. Was het even vergeten hoe het ook alweer was. Eerste strook liep lastig, maar over de tweede vlogen we. Letterlijk rock ´n roll. Kasseien rijden, eveneens niet evident. Ze zijn er in allerlei soorten, vormen en maten: grijs, rond, vierkant, klein, groot. Dat is slechts bijzaak. De manier van aanleggen van de kinderkopkes, dat is de hoofdzaak. Zijn de stroken door een plaatselijke tuinarchitect aangelegd of door Napoleon uit een helikopter gegooid. Op de eerste noemenswaardige klim, de Kruisberg, liggen de stenen er slecht bij. Hotsen en botsen. De Oude Kwaremont is mogelijk nog beroerder. Vlak rijden over kasseien is al lastig, heuvelop maakt het nog moeilijker. Zeker als de Paterberg en de Koppenberg opdoemen. Beide klims hebben stijgingspercentages van 20 procent en meer. Dat is op asfalt al aanpoten. Met kasseien en heel veel fietsers onmogelijk. Let's walk! Balen. Weer niet omhoog op de Koppenberg. Halverwege de heilige Muur van Geraardsbergen staan we ook stil. Gelukkig kunnen we op het laatste deel, de Kapelmuur, wel doorrijden. Nog even de kasseien van de Bosberg verteren, platleggen en met ruim 42 naar de finish in Ninové rammen. Mijn 3de Ronde van Vlaanderen zit erop. Het zal zeer waarschijnlijk mijn laatste Ronde worden. Door de enorme drukte is het haast niet meer te doen. Desondanks hebben we genoten van onze inspanning, het parcours en het mooie weer. 







1 opmerking:

Johan Barelds zei

Ondanks dat ik geen fan van kasseien ben lijkt me het prachtig om de cultuur van de RVV eens zelf op te snuiven zoals jij dat hebt gedaan. Jammer van de drukte.