Klimronde Veluwezoom

Een aanrader voor iedereen die van klimmen houdt: klimronde Veluwezoom. Binnen 60 kilometer een kleine 900 hoogtemeters overbruggen bevalt mij zeer goed. Deze ronde heb ik vorig jaar voor het eerst gedaan als test voor de Boogies Extreme. Reed toen een gemiddelde van 30,9 met 154 hartslag gemiddeld. Boogies Extreme liep vervolgens geweldig. De klimronde is dus een goede conditie-indicatie. Zondag 31,9 gereden met 150 hartslag. Met de conditie zit het dik in orde.


De klimronde begint met de beklimming van de Emma-piramide. In 1891 werd er voor werkverschaffing op de Kluizenaarberg een uitkijkheuvel gebouwd. Vanaf deze berg werd gekeken of er bosbranden ergens in de omgeving waren. Later veranderde de naam van de uitkijkberg in Emmaheuvel, naar de toen regerende koningin Emma. Later werd er op de Emmaheuvel een houten uitkijktoren geplaatst om nog verder te kunnen kijken. Door de houten wallen die op de heuvel werden geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen, had de heuvel wel iets weg van een piramide. Daarom werd er steeds vaker tegen de Emmaheuvel "Emma-Piramide" gezegd, waardoor dat langzamerhand de echte naam werd. Opmerkelijk voor Nederland: een haarspeldbocht.


De Zijpenberg (106 meter) is de tweede klim van de dag. Een goed lopende klim met hier en daar wat 'steilere' stroken. De zuidkant vanuit Rheden is een lastiger ding. Deze loopt eigenlijk van geen kant: een getrapte klim. Vlak, vals plat en een aantal gemene stukken.


De meest bekende klim is de 90 meter hoge Posbank. De Posbank is genoemd naar het monument in de vorm van een halfronde stenen bank dat aanwezig is op een markant uitzichtpunt. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. De stenen bank is gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden ter ere van het 25 jarig jubileum (7 mei 1893-1918) van de heer Pos als de tweede voorzitter van de ANWB. De Posbank is in de volksmond ook de benaming van het heidegebied waarin het ligt. De eigenlijke naam van het heidegebied is echter Herikhuizerveld. De Posbank is een wat vreemde beklimming. Vals plat waar je redelijk buitenblad kan draaien tot de laatste 400 meter. Als je top of Gilbert bent, kun je er daar op het buitenblad een flinke klap op geven. 


Onbekend is voor sommigen de beklimming van de Posbank via de Rozenbos. Een prachtig stuk! Eerst rijd je vals plat langs enkele leuke optrekjes, daarna begint het bos. Ongemerkt wordt het zwaarder, totdat je in de holle weg van het Rozenbos komt. Prachtig asfalt met een 8% helling, waar je er een goede snok aan kunt geven.


Leuke site: http://www.heuvelsfietsen.nl


Bron: wikipedia

Geen opmerkingen: