De etappe: de finale

Tot aan de galeria is er weinig volk op de hellingen van de Stelvio te vinden. Van der Mees bijt zich vast in het wiel van zijn Amerikaanse voorganger. In een hoekje van zijn hersenen vraagt Van der Mees zich af waar zijn Franse tegenstrever zich bevindt. De adrenaline van de afdaling is verdwenen. Zure en stekende pijn resteert in zijn benen. Van der Mees’ blikt vernauwt zich en richt zich op het achterwiel van Adams. Een aantal keren heeft de Amerikaan gevraagd over te nemen, waarop Van der Mees zijn deel voor zijn rekening neemt. Via zijn oortje hoort Van der Mees zijn ploegleider: “doorrijden met de Amerikaan luidt de instructie.” Terloops deelt Di Roma de stand van zaken in de wedstrijd mee. Een mededeling die de loop van de wedstrijd bepalend zal worden voor het verdere verloop van de wedstrijd. Van der Mees kiest definitief het achterwiel van de Amerikaan.

Aangekomen bij de haarspeldbochten die het moeilijke stuk van de Stelvio inluiden, krijgt Van der Mees, immer het tweede wiel rijdend, onverwacht een bidon van één van de verzorgers van het team van Van Geldrop aangereikt. Een groot euroteken siert de bidon. Een glimlach kan hij hierbij niet onderdrukken. Veel tijd heeft Van der Mees niet om na te denken; hij moet oplettend blijven koersen, want de fanatieke Italiaanse tifosi versmallen de weg en bejegenen hen dreigend. Je hoeft geen helderziende te zijn om te constateren dat Italianen het louter en alleen op Adams hebben gemunt. Adams die de vlucht van zijn rozetrui kopman had moeten beschermen en nu ervoor zorgt dat deze hulpeloos op minuten bungelt en inmiddels is achtergelaten door zijn laatste twee concurrenten.

Adams commandeert Van der Mees tot overnemen. Deze gebaart met vlakke hand tegen de kin hoe de vlag erbij hangt. Een gebaar waarvan iedere wielrenner en kenner weet dat het beste er af is. Tierend en vloekend zet de Amerikaan aan en tracht de Nederlander van zich af te schudden. Deze ziet op zijn beurt zijn landgenoot enkele bochten lager eraan komen. Van der Mees breekt. Het achterwiel van Adams verdwijnt meter voor meter in de drukte van de Stelvio. De benen van Maarten lijken opgelucht adem te halen. Voor even is de helse druk verdwenen. Hij neemt een paar slokken van zijn gekregen bidon. Het doet hem goed.

Enerzijds teleurgesteld in het lossen van hun landgenoot maar anderzijds verheugd constateren de commentatoren dat Van Geldrop momenteel virtueel in het roze rijdt. Zijn tred is nog steeds erg goed en de voorsprong op De Marchi en Marcado blijft geruststellend. Simeoni rijdt in gezelschap van Evinrude en Strevels op ruime afstand. Sprinck doet zijn werk naar behoren en neemt regelmatig over.

Van der Mees is op het vlakkere groene deel aangekomen. Hier wordt ’s winters volop geskied. De renners hebben hier een paar kilometer de tijd om enigszins te recupereren en op het grote mes te rijden. Regelmatig kijkt hij achterom waar zijn landgenoot blijft. Diens komst kondigt zich in de verte aan. Van der Mees neemt wederom een flink aantal slokken uit zijn bidon. Vreemd genoeg voelt hij zich een stuk beter. Adams is een stip in de verte.

Struis en Doorn zien Van Geldrop - met de Luxemburger in zijn kielzog - zijn landgenoot nadert. Als het tweetal op enkele meters is, zien ze Van der Mees opschakelen en zich op kop zetten. Ze zijn halverwege de groene zone en zijn zojuist het verlaten kantonnierhuis gepasseerd. De commentatoren schuiven naar het puntje van hun stoel en delen de kijkers enthousiast mede dat Nederland eindelijk, mede dankzij de herboren Van der Mees die zich voor zijn landgenoot inzet, een Girowinnaar krijgt.

Van Geldrop spoort zijn landgenoot aan, motiveert hem en tot zijn eigen tevredenheid ziet Van der Mees dat ze snel op de koploper inlopen. Deze is inmiddels in de laatste steile rotsachtige kilometers van de etappe aangekomen en heeft het zichtbaar zwaar. De Stelvio kent geen genade op het eind. De ijle lucht, de lengte en de stijging doen Adams de das om. Met een woedende blik kijkt hij Van der Mees aan, zich realiserend dat hij in het pak is gestoken door de beide Nederlanders. Zwalkend vervolgt hij zijn lijdensweg. Girowinst in deze jubileumeditie gaat aan hem voorbij.

Van der Mees geeft na het inhalen van Adams nog een paar flinke klappen op zijn pedalen en laat het vervolgens lopen. Van Geldrop en Sprinck schieten hem voorbij. Derde worden zit er voor Van der Mees nog wellicht in en hij probeert iets van een ritme te vinden. Het lukt echter niet meer. De laatste kilometers, rijdend voor zijn landgenoot, heeft Van der Mees te veel in het rood gereden en betaalt daar nu de rekening voor. De laatste kilometer nadert. Twee schaduwen vallen over Van der Mees; De Marchi en Marcado. Even probeert hij aan te zetten om te kunnen volgen, maar ogenblikkelijk schiet de kramp er in. Een lagere versnelling is niet meer mogelijk en op de toppen van zijn kunnen rijdt hij over de streep. Zijn hartslag is torenhoog, de benen zijn kapot. Een straal kots klatert tegen de grond. De bovenmenselijke inspanning wordt hem te veel. De wereld van de Stelvio wordt donker en draait. Twee handen grijpen hem vast. Van der Mees kijkt in het gezicht van Van Geldrop die hem breed grijnzend aankijkt en hem een vette knipoog geeft. Opluchting maakt zich van Van der Mees meester. “Hoeveelste?” vraagt hij aan zijn landgenoot die op zijn beurt één vinger omhoog steekt en in de menigte verdwijnt.


Inmiddels begint Van der Mees zich een stuk beter te voelen. Een verzorger reikt hem een jasje en een koud blikje cola aan. Op enkele meters schuift een grijs geworden Adams voorbij. Hij moet door de carabinieri tegen woedende tifosi worden beschermd. Een tweede blikje cola wordt Van der Mees aangereikt, als hij op zijn schouder wordt getikt en in het grijnzende gezicht van zijn Vlaamse vriend Strevels kijkt. “Ge zult een goede bankrekening hebben,” lacht hij breeduit. “Hoe is het met mijn Franse vriend?” vraagt Van der Mees aan de Vlaming. Voordat deze antwoord kan geven, ziet Van der Mees op het grote scherm bij de finish een ambulance. Hinkend en met een van pijn vertrokken gezicht stapt de Fransman in. Een tweede glimlach verschijnt op het gezicht van de Nederlander. Op naar Milaan.

Geen opmerkingen: