De etappe: over de rand

De commentatoren constateren dat ook Vlèrron de tunnel heeft verlaten, volle bak rijdt en de Belg en Australiër nadert. Het is de verslaggevers een raadsel waar de Fransman bleef. Het drietal ligt een dikke minuut achter op de koplopers die zich van de Gavia afsmijten. De regen begint op toeren te komen. Van der Mees heeft op de top een warm jasje van een verzorger aangepakt en zet zijn bril op. De ogen dienen beschermd te worden tegen de, als hagelstenen inslaande, regendruppels. Ook deze afdaling kent Van der Mees als zijn broekzak. Op de hoger gelegen stukken is de Gavia goed te doen, in het bos wordt het lastig. Veel haarspeldbochten.

De achtervolgers doen hun uiterste best om de aansluiting met het tweetal voorop te maken. De Fransman leidt het trio, maar komen niet veel dichterbij. In zijn koptelefoon hoort Vlèrron dat de achterstand langzaam terugloopt. Het drijft hem tot razernij. Ze verlaten het kale landschap van de Gavia en rijden het bosrijke deel in. De regen is inmiddels in hagel overgegaan. Van der Mees heeft moeite zijn fiets in bedwang te houden. De bochten kunnen niet al te scherp worden aangesneden. Vlèrron heeft inmiddels enkele keer in een flits de koplopers gezien en zet verder aan. Evinrude en Strevels lossen. De koplopers verdwijnen weer uit het zicht. Vlèrron gooit zich plat en duikt de haarspeld in. Verderop weer een flits van de koplopers. Hard zet de Fransman aan. Hij zal hem krijgen, te pakken nemen, zijn hoofd van zijn romp halen. Te diep in gedachten verzonken en met te hoge snelheid neemt Vlèrron de bocht. Het asfalt, spekglad door hagel en regen, doet zijn vernietigende werk en neemt het lot van de Fransman in handen. Even meent Vlèrron zijn evenwicht te kunnen herstellen, maar rekent buiten de snel naderende vangrail. Een harde klap doet zijn fiets tot stilstand komen, terwijl het lichaam van de renner de vrije ruimte in wordt gekatapulteerd.

Het camerabeeld blijft op de vangrail gericht. Hoe lang geleden is het gebeurd? Slechts zijn fiets, slordig geparkeerd tegen dezelfde vangrail, lijkt de stille getuige te zijn van het drama dat zich hier heeft afgespeeld. Een felle lichtflits gevolgd door een zware donderklap verstoort het beeld. Op het beslagregende asfalt wordt druk door hulpverleners gewerkt. Struis en Doorn houden gespannen de adem in. Even geen commentaar. Verderop gaat de wedstrijd gewoon door alsof er niets is gebeurd. De helikoptercamera laat twee koplopers zien, die hard naar beneden suizen en spoedig Bormio zullen naderen, op een kleine minuut gevolgd door Evinrude en Strevels. Daar drie minuten achter volgen Van Geldrop en Sprinck. De rozetrui volgt dan weer op drie minuten als ze allen de finale van de etappe en en van de Giro ingaan.

Geen opmerkingen: