De etappe: op het randje

De beide verslaggevers houden de adem in bij het zien van de afdalende Van der Mees en Vlèrron. De Nederlander stort zich met een ware doodsverachting van de Mortirolo af. De Fransman hangt op een paar meter. De motor heeft moeite het tweetal tijdens deze technische afdaling bij te houden. Suizend door bochten, uitstekende rotspunten op het nippertje missend en telkens het noodlot tartend dalen ze af.

Van der Mees is in zijn sas. Hoe vaak is hij de Mortirolo al afgedaald? Hij herinnert zich de eerste keer nog; zijn remblokken stonden te koken, zijn handen en armen stijf van de kramp toen hij aan de voet arriveerde. Eens had hij het geluk een jaar met zijn ex-ploeggenoot, meesterdaler en valk Paolo Savoldelli te trainen. ‘Il falco’ was een meester tijdens dit soort afdalingen. Hij wist tijdens de Giro van 2006 enkele minuten goed te maken op de koplopers Basso en Simoni. De Italiaan had de Nederlander op sleeptouw genomen en hem de fijne kneepjes van het dalen bijgebracht. "Nog even en dan ga ik die Fransoos een loer draaien,” denkt Van der Mees. Veel te laat remt hij bij de scherpe haarspeld, gooit zijn gewicht om, dreigt weg te glijden, corrigeert en zet aan. Achter hem een doffe dreun en gevloek. Vlèrron heeft zich blind gestaard op Van der Mees’ achterwiel en proeft het groen van de Mortirolo.

"Chute Vlèrron," meldt Radio Corsa. Geschrokken wachten Struis en Doorn de beelden af. De cameramotor komt snel ter plaatse en ziet Vlèrron opkrabbelen, zijn met takjes versierde helm recht zetten, de ketting erop leggen en opstappen. Adams en Evinrude suizen hem voorbij. De losgemaakte adrenaline zorgt bij de Fransman ervoor dat hij hun wielen kan volgen.

Eenmaal beneden in Monno zet Van der Mees zich recht, pakt een gelletje van een verzorger van zijn team en wacht op zijn vluchtgenoten. Nu alleen doorrijden met de Gavia en Stelvio in het vooruitzicht is pure zelfmoord. Beter wachten op zijn bondgenoten van de dag. Deze dienen zich enige tijd later aan. Evinrude in zijn zware zwoegende tred, Adams met een brede glimlach op zijn gezicht. Hij wijst naar achter. “Je vriend doet het in zijn broek, oude truc zeker weer uit de doos gehaald?” zegt de Amerikaan. Op enkele honderden meters komt Vlèrron aangereden met de Vlaming Strevels in zijn wiel. Van der Mees kan een glimlach niet onderdrukken als het tweetal aansluit. Vlèrrons gezicht spreekt boekdelen. De Fransman is zijn zonnebril kwijtgeraakt, kijkt de Nederlander woedend aan en nestelt zich in zijn vertrouwde laatste wiel. Strevels schuift voorbij en geeft Van der Mees een klopje op de bil. De oude posities worden weer ingenomen. Evinrude en Adams voorop en de anderen volgen.


Als de bevoorrading in Ponte di Legno nadert begint de lucht boven de renners te betrekken. Van der Mees pakt naast zijn musette ook een jasje aan. Zijn ploegleider nadert en toetert hem naar zich toe. “Jullie hebben twaalf minuten, in het peloton kijken ze naar elkaar.” “Op de Gavia ga je, Adams zal je volgen en ….” Zijn woorden sterven weg door het geluid van de naderende jurywagen. Van der Mees ziet zijn ploegleider nog net het gebaar van geld naar hem maken. “Hoe heeft hij ‘em dat nou geflikt,” vraagt hij zich af. Adams ploeg zal de Amerikaan toch niet helpen, terwijl hun kopman nog in het roze rijdt.

Geen opmerkingen: