Leesvoer

Naast het beoefenen van de wielersport vind ik lezen erover minstens zo interessant. In mijn nabije omgeving van vrienden en familie wordt er regelmatig over boeken gesproken met vaak dezelfde openingsvraag: "heb je dit of dat boek gelezen? " waarop ik steevast riposteer "gaat het over wielrennen?" Als het antwoord ontkennend is, haak ik wat betreft de verdere boekbespreking af. Kortom: ik ben een zeer eenzijdige lezer! Daar mijn blogvolgers zeer waarschijnlijk ook boeken over het cyclisme lezen, kom ik met een aantal aanraders en een enkele afrader van boeken die ik onlangs heb gelezen. 

Uit de 'serie wel en wee rondom de Rabobank' heb ik een drietal boeken gelezen, waarvan twee dikke aanraders: gele koorts van Michael Rasmussen en bloedbroeders van Steven Derix en Dolf de Groot. Het derde boek steekt hier wat schril bij af: schoon genoeg van Thomas Dekker. Het boek verhandelt over de wielercarrière, de opkomst en ondergang, van het voormalige Nederlandse toptalent. Het boek is inmiddels al twee jaar verkrijgbaar op de markt. Daarmee komt het grootste nadeel: het is niet open genoeg na alle ontboezemingen die in de andere twee boeken naar voren komen. Logisch ook, omdat na de val van Armstrong er een hoop duidelijk werd, wat er zich in deze periode in het peloton heeft afgespeeld. Duidelijkheid die Dekker niet wenst te geven. Tegenwoordig hoop ik bij elke koers Thomas Dekker voorin te zien en zich te tonen, hopende en verwachtende dat Thomas Dekker schoon genoeg is.


Hoe het werkelijk zit/zat met Thomas Dekker, Michael Rasmussen, Michael Boogert en andere Raborenners zal zich verlekkeren aan de andere twee andere boeken. Bloedbroeders is geschreven door NRC journalisten Derix en De Groot. Zij schrijven over het Weense dopingschandaal van Humanplasma en de ondergang van het Rabobank wielerteam. Het boek is geweldig geschreven en leest als een thriller. De schrijvers beschikken over een anonieme bron, maar de oplettende lezer weet dat deze de 'schrijver' is van het boek gele koorts, Michael Rasmussen. Dit boek gaat over de kip, de Deense pels in de Rabobank luis en Tour de France winnaar van 2007. Zeer uitvoerig beschrijft hij hoe het er binnen de Rabobank eraan toeging, hoe hij de UCI om de tuin leidde en zijn poging de Tour de France van 2007 te winnen.


 

Aan de andere kant van de plas viel vorig jaar wielerlegende Lance Armstrong van zijn Texaanse troon. Het boek de Wielermaffia van Daniel Coyle en Tyler Hamilton staat deels aan het begin van zijn val. Daniel Coyle, een Amerikaanse schrijver van onder meer het fantastische Lance Armstrongs oorlog doet met behulp van diens ex-ploeggenoot Tyler Hamilton een boek open over het dopinggebruik binnen de voormalige US Postalploeg. Wie waren Edgar of Poe? Wie wil weten hoe het eraan toeging tijdens het epo tijdperk en wat voor persoon Lance Armstrong werkelijk is? Hamiltons ontmoeting met Armstrong in een bar deed mij te ontlancen. Lezen! Fascinerend en zeer makkelijk geschreven. 

Minstens zo aangrijpend en bizar compleet gedocumenteerd is de leugens van Lance van journaliste Juliet Macur. Een biografie over Lance Armstrong; zeer uitvoerig beschrijft zij alle personen, situaties en wedstrijden rondom de hoofdpersoon. Wederom komt de Texaan, die zelf ook enkele malen aan het woord komt, er slecht vanaf. Zij heeft het USADA document als bron gebruikt. Het woord bullebak valt vaak als er door Betsy Andreu over Armstrong gesproken wordt. Zij staat met man en Armstrongs ploeggenoot aan het ziekenbed van de Texaan als deze aan de arts openbaart wat hij allemaal gebruikt. Vanaf dat moment is Betsy één van Armstrongs grootste tegenstanders. 

Raddraaiers van Wall Street journalisten Albergotti en O'Connell is een drogere verhandeling over dezelfde hoofdpersoon. Ook hebben zich goed ingeleefd in de handel en wandel van Armstrong en zijn kornuiten. Het boek is chronologisch opgezet. Bijzonder detail is een schema met Armstrong als middelpunt met daaromheen allerlei personen en bedrijven die weer met elkaar te maken hebben. Mooie grafische weergave van Armstrongs voormalig imperium. 


Het laatste Armstrong boek is van David Walsh: mijn jacht op Lance Armstrong. Zoals hij zelf schrijft 'de journalist die toch gelijk kreeg'. Walsh was één van de trollen, zoals Armstrong de meeste journalisten omschreef. Samen met de Fransman Pierre Ballester schreef hij het boek LA Confidentiel. Voor een journalist schrijft hij echter een zeer rommelig boek dat heen en weer spring in de tijd en een weinig duidelijke lijn aanhoudt. Naast gelijk willen halen, komt bij mij ook het gevoel van een financieel slaatje eruit willen slaan bovendrijven. Afrader!

Tot slot een boek dat niet of nauwelijks over doping gaat: de beste Tour aller tijden van Sven Remijnsen. Om voor eens en altijd te kunnen bepalen wie de grootste Tourheld aller tijden is, roept de organisatie van de Tour de France alle winnaars en bekende renners uit de historie samen voor het rijden van de honderdste Tour de France. In een krankzinnige race, verdeeld over 23 etappes, nemen Coppi, Merckx, Hinault, Armstrong, Contador, Zoetemelk, Janssen en tientallen anderen het drie weken lang tegen elkaar op. Samen herbeleven ze onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van de Tour en doet Armstrong iets wat hij al veel eerder had moeten doen...

Prachtig boek, enigszins voorspelbaar (Van Est daalt wederom de Aubisque af, rara wat er gebeurt), maar historisch gezien verantwoord. De spanning neemt gelijk aan een goede wielerkoers tegen het einde voelbaar toe. Wie wint?

Geen opmerkingen: